Betændelse i akillessenen rammer især ældre motionister

Akillessenebetændelse er en tilstand, som kommer i forbindelse med overbelastning, der skaber små rifter eller forandringer på selve senen. Det er en relativ hyppig lidelse i Danmark, der især rammer ældre sportsudøvere og motionsløbere.

Det er særligt aktiviteter som fodbold og håndbold, hvor man kombinerer løb og hop, der er årsag til betændelsestilstanden. 

Symptomerne er smerte i området omrking akillesenen, mens selve senen også kan blive tyk. Smerten kan mærkes, selvom du ikke bevæger dig. Akillessenebetændelse kan være en tilbagevendende tilstand, som du bør få behandlet. 

Herunder kan du læse mere om de forskellige symptomer, og hvilke former for behandling der findes. 

Hvad er betændelse i akillessenen? 

Betændelse i akillessenen er en kronisk tilstand, der irriterer området omkring akillessenen på bagsiden af benet. Akillessenen er den sene, der fører op til den store lægmuskel på underbenet. Akillessenen kan mærkes som en tyk streng bagerst på anklen. 

Hovedsymptomet ved betændelse i akillessenen er kendetegnet ved smerter i den nederste del af senen eller bagpå hælen. Smerterne kommer, når du begynder at bruge hælen aktivt. 

Normalt aftager smerterne efter en periode med aktivitet, men bliver så efterfølgende forværret. Som regel er der også smerter og stivhed, når du er i hvile. 

Hvorfor får man betændelse i akillessenen? 

Selve årsagen til betændelse i akillessenen kan være mange. Men den udløsende faktor er i de fleste tilfælde belastning, som overstiger vævets styrke. Der er dog ofte en underliggende årsag, som medfører, at senen eller vævet omkring er svækket. 

Her er årsagen ofte, at de vener og arterier, som forsyner senen, er forringede. I mange tilfælde er det såkaldte venesystem den underliggende årsag til betændelsen. Dette system bliver nemlig belastet ved stillesiddende arbejde, som er ganske udbredt blandt danskere. 

Risikoen for at få betændelse og slidforandringer i og omkring akillessenen er større, når du bliver ældre. Når man bliver ældre, reduceres styrken i senevævet, så du lettere får betændelse. 

Hvis man løbetræner, er der generelt en øget risiko for denne type betændelsestilstand. Det er særlig udtalt, hvis du løber langt på hårdt underlag, og hvis du løber med gamle løbesko, hvor affjedringen ikke er optimal. 

Hvordan behandles betændelse i akillessenen? 

I visse tilfælde kan udstrækninger af lægmuskulaturen have en positiv virkning på betændelse, men generelt skal det trænes eller behandles af en ekspert. Det kan enten være en osteopat eller fysioterapeut. 

I sjældne tilfælde med mange og vedvarende gener, kan det blive nødvendigt med en operation. 

Hvis du oplever betændelse i din akillessene og vil have behandlet de underliggende årsager, så tilstanden ikke vender tilbage, bør du opsøge en osteopat. Her vil der blive set på kroppen som en helhed, hvor både nakken, ryggen, organer, muskler og det øvrige bindevæv, som har en forbindelse til akillessenen, bliver undersøgt. 

Det bliver gjort for at optimere kroppens egen evne til at helbrede sig, så den er i stand til at vende den negative smertecirkel.